Komáromi hadijáték 2015.10.17.

 Csapatunk két tagja Magyar Királyi Honvéd egyenruhában vett részt a második világháború 75 évvel ezelőtti lezárásának alkalmából megrendezett hadijátékon. A Nagykátai Honvédtüzér csapat jóvoltából lehettünk részesei eme csodás rendezvénynek, ahol egy rajt alkottunk.

 Pénteken a délutáni órákban kezdtük el a bepakolást Budapesten. A nagykátai bajtársak megérkezése után elindulhatott a kis baráti társaság Komáromba, a Monostori erődbe, aminek kapujába mikor megérkeztünk, második világháborús uniformisba öltözött kapuőrök fogadtak és ellenőriztek le bennünket. Miután mindent rendben találtak tovább engedtek minket és mehettünk jelenteni a rendezvény szervezőjének, hogy megérkeztünk. Ez után elfoglalhattuk a szállásunkat a Dunai bástyában és elfogyaszthattuk a vacsoránkat majd a hajnalban, a 4-es 6-os őrséget csapatunk két tagja vállalta a fáradt bajtársakat felváltva. Szombat délelőtt a csapatok egy összekovácsoló gyakorlaton vettek részt. A gyakorlat során volt alaki kiképzés, menet gyakorlat, puskafogások gyakorlása és a végén egy kis harcászat. Ez után ebéd következett, ami nagyon jól esett az egész délelőttöt kitöltő fáradtságos kiképzés után. A csatabemutató megkezdése előtt a csapatunk egyik tagját átcsoportosították a kerékpáros alakulathoz. A csata a német egységek bevonulásával kezdődött. Ezt egy orosz felderítés követte, ami felmérte a német erők nagyságát és felszereltségét. Egy magyar kerékpáros alakulat rábukkant egy éppen pihenőt tartó német gyalogsos egységbe. Velük közösen elkezdték kiépíteni a védelmi állásokat egy várható szovjet támadás sikeres elhárításának érdekében. Szépen fokozatosan a magyar egységek érték el az állásokat és végül teljesen átvették. Miután kiépült a teljes magyar arcvonal, várták a vörös rém támadását. A szovjetek először tapogatózó harcokba kezdtek, hogy felmérjék a magyar egységek tűzerejét. Ezt a próbálkozást a magyar aknavetők megtörték. Az első szovjet próbálkozás után megindult a főhullám, ahol még egy SU-76-os páncélvadászt is bevetettek. A magyar egységek sikeresen feltartóztatták a szovjetek második csapását a német szövetséges erők megérkezéséig, akiket egy Hetzer támogatott. A támadó orosz csapatok morálja fokozatosan csökkent és már nem bírták el a rájuk nehezedő nyomást és a meginduló ellentámadással már nem tudtak mit kezdeni. A német és magyar csapatok teljesen felmorzsolták az őket támadó szovjet egységeket. A csatabemutató után a közönség lelkes tapssal köszönte meg a hagyományőrzőknek a színvonalas csataimitációt. Sajnos nekünk a rendezvény ezzel véget is ért, pakolnunk kellett. A bajtársaktól könnyes búcsút vettünk és indultunk Budapestre, illetve Nagykátára.

Nagyon szépen köszönjük a nagykátai barátainknak és a szervezőknek, hogy részesei lehettünk egy ilyen színes, nem mindennapi eseménysorozatnak.

Szentesi Gábor

Hő. közlegény

 
Share

You have no rights to post comments

Powered by Enter Logic
Bejelentkezés

Login

Username
Password
Remember Me

Regisztrálás

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password
Verify password
Email
Verify email